Continuarà...


Amb la metàfora de "la pedra a l'estany" de Gianni Rodari volem fer un cant a les possibilitats educatives d'aquest projecte EDUCARTE en el sistema educatiu per tal que gent com tu, que ara ens llegiu a aquest wiki, comenceu a menejar-vos i a buscar altres possibilitats de trencar els murs de l'escola. Al CEFIRE de Sagunt, any rere any, hem estat atents a trobar vies d'incorporar "pedres creatives" a les vostres sabates per tal que ens acostumem a fer-nos preguntes amb l'ajut de creadors com "Teatres de la llum" (Vicent Ortolà, Mariola Ponce i Christian Feijoo); "Trencaclosques-Rodamóns-Teatre" (Teresa, Eva, Laura i Vicent); "Los colores de la voz" de Jesús Marco; els actors com Valentí Piñot, Marius Asensi, Jorge Affranchino, Domingo Chinchilla... ; els talleristes d'animació a la lectura com Ana Luisa Ramirez, Anna Ballester... ; els narradors orals com Carles Cano, Llorenç Giménez, Susu Benítez, Vicent Cortés, Carolina Rueda, José Campanari, Arnau Vilardebó, Marta Escudero, Jorge Picó, Felix Albo, El Mossenasito, Pep Duran, Casilda Regueiro, Cristina Bervena, Quico Cadaval, Boni Ofogo, Aldo Méndez, Ivana Michlig, Rubén Martínez, Jose Mari Carrere, etc. Creadors que han participat a les activitats del CEFIRE de Sagunt i que formen part de l'imaginari col·lectiu del professorat que en un moment donat ha participat a algun dels nostres cursos o jornades.

Per altra banda, també hem de recordar la importància en aquest procés de divulgació del projecte Educarte i allò que representa dels professors creatius que entenen l'educació com un art on funcione el principi dels vasos comunicants entre les diferents expressions artístiques i els aprenentatges educatius com Gianpiero Pelegi, Maria José Carrión, Jose Miguel Lázaro, Kate Redding, Michele Dykes, Tim Herdon, Tomás Motos, Paco Tejedo, Georges Laférriere, Anna Gascón, Lucia Arce, Rafa Desco, Xema Palanca, Ximo Micó, etc. El professorat creatiu a la Comunitat Valenciana és molta més gent, ací només us posem alguns dels que han col·laborat amb el CEFIRE de Sagunt en aquest anys i que per tant, d'una manera o altra, han participat a l'èxit d'aquest projecte.

Havíem pensat posar-vos nosaltres mateixa els hipervincles a les seues creacions, però pensem que no hi ha plaer sense esforç. Googlegeu-los i sabreu on pouar noves idees, noves pedres en l'estany...

gianni_rodari.jpg
il_sasso_nello_stagno.jpg
GIANNI RODARI
METÀFORA VISUAL DE LA PEDRA LLANÇADA A L'ESTANY
si voleu llegir més aneu a “Gramática de la Fantasía”, Gianni Rodari,
1993, Ediciones Colihue/Biblioser

Una pedra tirada en un estany origina ones concèntriques que s'estenen sobre la superfície i que impliquen en el seu moviment, a diferents distàncies, amb diferents efectes, el nenúfar i la canya, el barquet de paper i l'ham del pescador. Objectes que anaven cadascun pel seu compte, amb santa pau o santa son, es veuen cridats a la vida, obligats a reaccionar, a entrar en contacte amb els altres. Altres moviments invisibles es propaguen en profunditat, en totes direccions, mentre la pedra precipitada remou les alues, espanta peixos, causa sempre noves agitacions moleculars. Quan després toca el fons, removent el llot, topa amb els objectes que hi jeien oblidats, alguns dels quals ara són desenterrats, i altres recoberts al seu torn per la sorra. Innombrables esdeveniments, o microesdeveniments, se succeeixen en un temps curtíssim...

Així mateix una paraula, llançada dins de la ment per casualitat, produeix onades a la superfície i en profunditat, provoca una sèrie infinita de reaccions en cadena, i implica en la seva caiguda sons i imatges, analogies i records, somnis i significats, en un moviment que afecta l'experiència i la memòria, la fantasia i el subconscient, i que és complicat perquè el mateix cervell no assisteix passivament a la representació, sinó que intervé contínuament, per acceptar i rebutjar, enllaçar, construir i destruir.
...

Gianni Rodari. Gramàtica de la fantasia. Introducció a l'art d'inventar històries.
Tornar al principi>>>